Мотив соціальної помсти у прозі Т. Шевченка та Е. Ґаскелл - Чик, Д. (Слово і Час, 2016)
У статті проаналізовано мотив соціальної помсти в повісті “Варнак” Т. Шевченка та романі “Mary Barton: A Tale of Manchester Life” Е. Ґаскелл. Спільною для цих творів є християнська інтерпретація образу розкаяного вбивці. Мотив соціальної помсти в текстах обох авторів ґрунтується на індивідуальних бунтах головних героїв, які переживають внутрішні драми й реалізують свій протест в антисоціальний спосіб.