"Тренос" Мелетія Смотрицького в діалозі із сучасністю - Астаф’єв, О. (Слово і Час, 2016)
У статті на матеріалі першого повного українського перекладу “Треносу” Мелетія Смотрицького розкрито його діалог із сучасністю. Акцентовано на тому, що “горизонт розуміння” твору в пору його появи (1610) зводився до православно-католицького протистояння. Сьогодні ж основою його діалогічного розуміння виступає конвергенція, мирне співіснування українського і польського народів, відмова від догматизму й визнання політичного та релігійного плюралізму.