У пошуках справедливості: архівні свідчення про звільнення Бориса Грінченка Із Чернігівської губернської земської управи - Єсипенко, Д. (Слово і Час, 2016)
Стаття висвітлює контроверсійний епізод із біографії письменника, показовий у контексті українського історико-культурного процесу межі ХІХ і ХХ ст. Подано характеристику взаємин секретаря (Бориса Грінченка) і голови Чернігівського земства (Федора Уманця). Окреслено роль останнього у звільненні секретаря з посади, а також інтерпретацію події сучасниками та біографами Грінченка. Уперше публікуються архівні матеріали, що розкривають маловідомі подробиці роботи письменника в земстві: тексти постанови про звільнення, невиголошеної промови Грінченка, листів Грінченків.