Будівельна галузь України: сучасний стан та її роль у забезпеченні сталого розвитку національної економіки - Латишева, О.В.; Сайко, А.Д. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті визначено роль будівельної галузі в забезпеченні сталого розвитку національної економіки країни, розглянуто сучасний стан підприємств будівельної галузі, висвітлено фактори впливу зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на галузеві особливості будівельних підприємств; визначено та детально охарактеризовано комплекс загроз, що включає в себе кожен з наведених факторів. Окреслена специфіка будівельної галузі при зростанні вимог до якості будівельних робіт і надзвичайно швидких темпів науково-технічного прогресу в цієї галузі. Проаналізовано, які регіони є лідерами за обсягами виконаних будівельних робіт. Визначено, що від інших галузей будівництво відрізняється своєю продукцією (будівлі, споруди), яка є нерухомою, великогабаритною, тобто створюється більшість основних виробничих і невиробничих фондів. У статті було проаналізовано зміни за останній час обсягу виконаних будівельних робіт за видами будівельної продукції та представлено динаміку обсягу капітальні інвестиції в будівництво Україні і структуру освоєних інвестицій в будівництві. Запропоновано надалі використати ці дані для моделі прогнозу стану будівничої галузі та її показників на майбутні періоди. Представлено інформацію щодо макроекономічних показників розвитку будівельних підприємств, систематизовано та виявлено, що ступінь зносу основних засобів збільшується, обсяги введення нових основних засобів зменшуються, рентабельність операційної діяльності підрядних підприємств постійно знижується. Запропоновано у подальших дослідженнях розробити теоретико-методичні засади моделювання сценаріїв розвитку будівельних підприємств з урахуванням галузевої специфіки забезпечення її всіма необхідними ресурсами: людськими, матеріальними, енергетичними, інформаційними.