Іпотечні механізми відтворення капіталу в аграрному секторі економіки: світовий досвід та Україна - Лемішко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Вступ – актуальність статті визначається тим, що залучення фінансових ресурсів в аграрну сферу шляхом надання кредитних позик під заставу земель сільськогосподарського призначення на даний час ускладнений через мораторій на їх відчуження. У сільському господарстві земля є основним фактором виробництва, проте у нашій країні вона не визначається капіталом, її вартість не відображається у складі основного капіталу в балансі, а прибуток на землю не нараховується. Мета – визначення основних характеристик іпотечних механізмів відтворення капіталу в аграрному секторі економіки європейського та американського типу, а також розробка рекомендацій на цій основі для України. Результати – узагальнено характеристики однорівневої та дворівневої моделей земельно-іпотечного кредиту за такими особливостями: відкритість, розподіл, суб'єкти, активні іпотечні операції, операції з формування ресурсів, переваги, недоліки, передумови функціонування. Визначено фактори ринку землі та банківської діяльності, які перешкоджають розвитку іпотеки на землю. Надано критичну оцінку спроби створення спеціалізованого земельного банку в Україні. Висновок – пропонується ітеративний підхід до запровадження іпотечних механізмів відтворення капіталу в аграрному секторі економіки, представлений банківським кредитом під заставу сільськогосподарських земель і видачею іпотечних цінних паперів. Визначено обов'язкові умови ефективного функціонування іпотечних механізмів відтворення капіталу в аграрному секторі економіки: повноцінний земельний ринок, на якому всі функції власності здійснюються без обмежень; надання податкових пільг банківським установам, які надають іпотечний кредит, а також державні гарантії покриття іпотеки.