Теоретичні основи формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків - Топалова, І.А. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Актуальність. З’ясування сучасної природи функціонування регіональних товарних ринків на засадах формування логістичних ланцюгів є вкрай важливим завданням дослідження товарних ринків. У зв’язку з цим особливо значущим має бути теоретичне обґрунтування основ формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків на засадах саморозвитку регіонів і їх міжрегіонального співробітництва. З метою підвищення ефективності функціонування регіональних товарних ринків необхідно особливу увагу приділяти питанням формування логістичних ланцюгів між ними. Але це необхідно здійснювати по новому, враховуючи сучасні підходи до управління регіональними економічними системами на засадах логістики. Мета та завдання. Метою статті є визначення теоретичних основ формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків. Результати. У статті розвинено понятійно-категоріальний апарат теорії ринкової логістики на основі контент-аналізу категорії «Логістичний ланцюг». Розроблено дві робочі гіпотези до формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків і наведено припущення до них. Визначено передумови формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків на базі системно-комплексного підходу. Визначено характер логістичних зв’язків за 14-ма підходами та трьома типами взаємовідносин між учасниками відповідно до експлікативних, описових та прескриптивних теорій економічної думки. Висновки. У статті визначено передумови формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків на базі системно-комплексного підходу, що дозволило виявити передумови в посиленні ролі логістики у саморозвитку регіонів, ресурсному та продовольчому регіональному забезпеченні, вирішенні проблем їх неефективного функціонування.