Тенденції розвитку системи управління персоналом на підприємстві - Телишевська, Л.І.; Успаленко, В.І. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті розглянуто окремі тенденції розвитку системи управління персоналом на підприємствах України за умов реалізації наукових розробок. Так, слід підкреслити, що використання запропонованої дослідниками концептуальної моделі управління мотивацією персоналу в умовах інноваційної діяльності, дійсно сприятиме більш ефективному використанню професіоналізму і творчості персоналу, та ще й спонукатиме до зростання інноваційної активності самих підприємств з подальшим підвищенням ефективності їх виробництва. Наголошено, що на підприємствах певних галузей має місце гостра необхідність у розробці Типових Положень про корпоративну культуру. В умовах застосування, коли сформована розвинена корпоративна (організаційна) культура, на підприємстві дотримуються спільних ціле-орієнтованих корпоративних цінностей, що допомагає вирішенню проблем і розвитку. Виявлено, що труднощів пов'язаних з працевлаштуванням майбутніх працівників без практичного досвіду, особливо, молодих фахівців можна уникнути, якщо організувати спеціальну освіту на підприємстві, для чого корисно застосувати, зокрема, японський досвід з адаптацією. Проаналізовано еволюцію інтелектуального капіталу в суспільних формаціях. Встановлено, що завдяки його перетворенню на самостійний фактор виробництва, важливо підприємствам нарощувати інтелектуальний капітал, а потім обов'язково забезпечувати його високу ефективність, відповідно до встановлених науковцями закономірностей. Виявлено, що доведенню вітчизняної системи розвитку персоналу до світового рівня сприятиме реалізація в промисловій практиці запропонованої атрибутивної структури управління, яка проявлятиме триєдність, поєднуючи навчання персоналу в рамках трьох підсистем: людського, професійного, сталого (та соціального) розвитку, відповідно, на базовому, вищому та найвищому рівнях управління.