Обґрунтування кількісного складу співробітників служби підтримки кадрової безпеки великого промислового підприємства - Підгора, Є.О.; Приймакова, Ю.А.; Мельничук, С.Д. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті досліджується актуальність створення великим промисловим підприємством підрозділу, що займається питаннями кадрової безпеки, й представлена методика обґрунтування кількісного складу співробітників такої служби на основі теорії прийняття рішень. Крім того, пропонується стратегічний підхід до системи кадрової безпеки, в рамках якого запропоновано розглянути чотири стратегії забезпечення кадрової безпеки: жорстку стратегію з максимальною чисельністю персоналу, що забезпечує кадрову безпеку, з максимальним бюджетом на утримання персоналу; стратегію попередження загроз, яка існує на цей час в умовах підприємства–прикладу; стратегію мінімізації витрат на заходи з кадрової безпеки і стратегію без виражених пріоритетів. У статті доводиться, що вибір стратегії підприємство може зробити на основі критеріїв оптимальності, для розрахунку яких потрібно побудувати матрицю залежності показника від типу обраної стратегії і рівня кадрового ризику, який очікує підприємство. Таким показником в запропонованій методиці розрахунків прийнято рівень втрат чистого прибутку на 1 гривню витрат підприємства на забезпечення кадрової безпеки. Чим нижче значення цього показника, тим краще для підприємства. Крім того, в статті представляє інтерес сама методика побудови матриці прийняття рішень, що включає наступні етапи: формування стратегій організації служби кадрової безпеки; обговорення чисельного складу підрозділу, що виконує функції кадрової безпеки; оцінка рівня загроз з боку персоналу підприємства; оцінювання рівня втрат підприємством чистого прибутку у зв’язку з недосконалістю роботи з забезпечення кадрової безпеки; розрахунок витрат на забезпечення кадрової безпеки. Представлений підхід дозволить підприємству зорієнтуватися з обранням стратегії щодо кількісного складу співробітників служби підтримки кадрової безпеки, виконати розрахунки економічного обґрунтування обраної стратегії.