Українська письменницька публіцистика другої половини Другої світової війни - Павлюк, І. (Слово і Час, 2016)
У статті досліджено історично закономірні та ідеологічно деструктивні тенденції існування офіційної та опозиційної письменницької публіцистики в замкнутій тоталітарній державі 1942– 1945 рр. у контексті потенційного поглиблення в ній демократичних свобод, виходу на глобальні загальнолюдські проблеми.