Нейромережева оцінка параметрів локалізації і магнітуди джерел землетрусів за початковими ділянкам записи сейсмічного сигналу - Лазаренко, М.А.; Герасименко, О.О.; Остапчук, Н.М.; Шипко, Н.Л. (Геофизический журнал, 2019)
Стаття присвячена надзвичайно важливій темі пошуків короткострокового попередження вступу руйнівних струсів території України шляхом оцінки в умовах реального часу характеристик сейсмічного процесу - магнітуди і параметрів локалізації джерела землетрусу, із застосуванням математичного апарату нейросетевого моделювання. Для розв'язання задачі оцінки параметрів, що характеризують зону джерела збудження і геометрію системи джерело-станція, використані початкові, найменш спотворені Р-ділянки сейсмічних сигналів. Розроблено алгоритм моделювання на мережах штучних нейронів залежності записи перших секунд землетрусу від магнітуди і глибини гипоцентра.