Небезпека впливу неметалевих включень на водневу деградацію сталі - Старчак, В.Г.; Олексієнко, С.О.; Іваненко, К.М.; Цибуля, С.Д. (Українське матеріалознавче товариство, 2008)
За критеріями оцінки хімічної та електрохімічної активності модельних плавок сталі із певними неметалевими включеннями (НМВ) визначена їх небезпечний вплив на руйнування та водневу деградацію металовиробів. Встановлені нові впливові фактори дії НМВ на корозійно-водневу деградацію сталі: негативний диференц-ефект, електросорбційна валентність. Оцінено різний ступінь небезпечного впливу НМВ на руйнування сталі за участю негативно і позитивно зарядженого водню.