Прогнозування екологічної небезпеки промислових викидів в атмосферу з урахуванням концентрації населення в зоні їх впливу - Колесник, В.Є.; Бучавий, Ю.В.; Павличенко, А.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
Запропоновано оригінальний підхід до визначення екологічної небезпеки викидів в атмосферу з промислових джерел із урахуванням концентрації населення в зоні впливу викидів. Новизна підходу полягає в тому, що визначають не максимальні, а осереднені приземні концентрації забруднювачів. На їх основі розраховують безрозмірні показники загальної та підвищеної екологічної небезпеки забруднення атмосферного повітря для населення, що враховують кількість людей, які зазнають негативного впливу викидів. Наведено приклад практичної реалізації запропонованого підходу з моделюванням процесів забруднення атмосферного повітря від двох умовних джерел. Виконано картографування території та підрахунок показників екологічної небезпеки викидів з урахуванням концентрації населення в зоні впливу указаних джерел.