Обмеження порушень природних ресурсів на основі взаємозв’язку між способом розкриття та системою розробки горизонтального родовища - Літвінов, Ю.І. (Геотехнічна механіка, 2017)
Досліджено зміст та народногосподарське значення природних ресурсів. Використовуючи мінеральний ресурс, гірничодобувне підприємство порушує безпосередньо чи опосередковано інші природні ресурси, оскільки всі вони у часі та просторі пов’язані між собою. Розвинуто уявлення про обмежене порушення природних ресурсів й запропоновано його розуміти як використання ресурсів за мінімально допустимими обсягами, виходячи з економічної доцільності виробництва продукції, технологічної можливості здійснення виробничих процесів, ступеня порушення супутніх природних ресурсів та рівня негативного впливу на здоров’я населення гірничодобувного регіону. Сформульовано методичні підходи до пошуку компромісу між цими обмеженнями.