Метод визначення контактних сил, що забезпечують кероване перенесення кар’єрного самоскиду по програмній спірально-гвинтовій трасі - Бас, К.М. (Геотехнічна механіка, 2017)
На підставі нелінійних рівнянь Ейлера–Лагранжа запропоновано детерміновану математичну модель кінетики кар’єрного автосамоскида за різних режимів руху в просторі по криволінійній трасі. Відповідно до рівнянь кінетостатики розроблено каскадний метод визначення контактних рушійних-керуючих сил кар’єрного автосамоскида в динаміці із застосуванням структурних схем, що мають чотири опорні точки та ознаку ведучого–веденого колеса. Отримані шляхом використання методів матричних обчислень результати, дозволяють покращити точність моделювання просторового руху кар’єрних автосамоскидів і створюють передумови для облаштування більш раціональної мережі технологічних автомобільних доріг на гірничих підприємствах.