Сейсмические проявления геодинамических процессов над очистной выработкой - Трифонов, А.С.; Тиркель, М.Г.; Туманов, В.В.; Юфа, Я.М.; Архипенко, А.И. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2008)
Розглянута можлива геомеханічна концепція формування небезпечної геодинамічної ситуації над очисною виробкою. Наведено результати експериментальних досліджень низькочастотних сейсмічних явищ у гірському масиві, які мають діагностичні показники відносно порід основної покрівлі вугільного пласта.