Державна підтримка транформації трудових відносин в IT-сфері в умовах цифровізації економіки - Хандій, О.О. (Економіка промисловості, 2019)
Процеси глобалізації та цифровізації економіки і суспільства впливають на зміну виробничих, фінансових, логістичних, розподільчих відносин і суттєво трансформують трудові відносини. Будь-які зміни в соціально-економічній сфері мають як позитивні, так і негативні наслідки, створюють нові загрози та можливості, що потребує поглибленого вивчення та розробки заходів, спрямованих на попередження прояву ознак негативних прогнозів і прискорення позитивних змін у соціально-трудовій сфері.Запровадження інноваційних методів роботи в різних галузях економіки відповідно до нових вимог до якості та швидкості бізнес-процесів на глобальних ринках значною мірою залежить від трудоресурсного забезпечення цифровізації на всіх рівнях управління. Кількість та якість підготовки фахівців ІТ-сфери, умови праці, дотримання трудових прав, наявність державної підтримки розвитку та підприємницької діяльності ІТ-фахівців визначають рівень дефіциту та можливості зростання пропозиції професіоналів ІТ-сфери на внутрішньому ринку праці. Досліджено останні тенденції ринку праці в ІТ-сфері, особливості пропозиції та попиту, окремі питання їх державного регулювання. Доведено необхідність посилення державної підтримки галузі та захисту трудових прав на інтернет- платформах і підприємництва в ІТ-сфері.Підготовка нового покоління робочої сили, яке відповідає сучасним і майбутнім потребам цифрової економіки, вимагає швидкого реагування системи середньої та вищої освіти щодо формування необхідних компетентностей із фізики, інформатики, хімії та біології. Запровадження в систему освіти STEM-підходів і STEM-технологій (S - science, T- technology, Е - engineering, М - mathematics) потребує державної підтримки у створенні матеріально-технічної бази, інфраструктури широкосмугового доступу до інтернету та національних програм з підготовки STEM-фахівців відповідно до потреб ринку праці. Розроблено перелік заходів, рекомендований до включення до Плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2019-2020 та 2021-2030 рр.