Методика визначення закритої пористості в уламкових зернах порід - Антіпович, Я.В. (Геотехнічна механіка, 2018)
В статті наведено результати дослідження закритої пористості в уламкових зернах газоносних пісковиків Донбасу. Зернову закриту пористість створюють різні типи газових включень в уламкових зернах порід. Вони представлені у вигляді ізольованих включень або у вигляді смужок Бьома, подальша трансформація яких утворює так званну «губчасту» структуру . Мета даної роботи полягала у розробці методики визначення об`єму газових включень в уламкових зернах порід за допомогою оптичного мікроскопу.