Влияние вязкости и капиллярности жидкости на нелинейную динамику системы "резервуар – жидкость со свободной поверхностью" - Константинов, А.В.; Лимарченко, О.С. (Прикладная механика, 2017)
Досліджено нелінійні коливання механічної системи «циліндричний резервуар – рідина з вільною поверхнею» під дією горизонтальної сили, яка змінюється за гармонічним законом. Процес утворення хвиль на вільній поверхні вивчено на основі нелінійної багатомодової (12 форм коливань) моделі, яка описує сумісний рух резервуара та рідини під дією активних зовнішніх сил. Як додатковий фактор, що впливає на нелінійну динаміку системи, враховано гравітаційно-капілярні та дисипативні ефекти. На основі проведених досліджень показано, що вихід системи в класичному сенсі на усталений режим коливань взагалі не відбувається, що підтверджується експериментальними результатами. Вказано ступінь впливу поверхневого натягу і дисипації на білярезонансний режим коливань системи.