Влияние вязкости жидкости на дисперсию квазилэмбовских волн в системе "упругий слой – вязкий жидкий слой" - Гузь, А.Н.; Багно, А.М. (Прикладная механика, 2017)
На основі тривимірних лінеаризованих рівнянь Нав'є - Стокса для в'язкої рідини та лінійних рівнянь класичної теорії пружності для пружного шару побудовано дисперсійні криві та досліджено поширення квазілембовських хвиль у широкому діапазоні частот. Проаналізовано вплив в'язкості рідини, товщини пружного та рідкого шарів на фазові швидкості та коефіцієнти згасання квазілембовських мод у випадку товстого шару рідини. Показано, що у випадку товстого рідкого шару для всіх мод існують пружні шари певної товщини, за яких вплив в'язкості рідини на фазові швидкості та коефіцієнти згасання мод є мінімальним. Виявлено також, що для ряду мод існують як певні товщини, так й інтервали товщин, за яких вплив в'язкості рідини на фазові швидкості та коефіцієнти згасання цих мод значний. Показано, що в'язкість рідини сприяє зменшенню глибини проникнення нижчої квазілембовської моди в рідину. Розвинутий підхід та одержані результати надають змогу для хвилевих процесів встановити межі застосування моделі ідеальної стисливої рідини. Числові результати наведено у вигляді графіків та надано їх аналіз.