"Нема на світі інших Батьківщин понад одну..." (Із листів Євгена Маланюка до Оксани Сембай-Галицької) - Салига, Т. (Слово і Час, 2017)
В есеї подано розлогі цитати з листів Є. Маланюка до О. Сембай-Галицької - особи в наукових та літературних колах маловідомої, але в життєтворчій біографії письменника аж ніяк не другорядної. Епістолярій між ними охоплює 1953 - 1968 рр. Останній лист поет відіслав 15 лютого 1968 р., себто за один день до смерті. Його листи сповнені роздумів про літературний процес в Україні та еміграції, про ідеологічні чвари земляків та ін.