Редакції роману Пантелеймона Куліша "Чорна рада": сцена в пекарні - Федорук, О. (Слово і Час, 2017)
У статті проаналізовано ранні редакції - опубліковані й рукописні - української та російської версій роману П. Куліша “Чорна рада”. Розглянуто лише один аспект текстуальних змін. У первісній редакції обох версій роману була сцена в пекарні, якій відведено цілий розділ. У цій сцені зображено першу зустріч Лесі Череванівни з Петром Шраменком, під час якої Петро закохується в дівчину, також акцентуються образи Лесі, її матері та Петра. В остаточному тексті української версії роману сцену цілком усунено, а в тексті російської версії її подано з істотними змінами й у скороченому вигляді.