Новий рукопис "Історії Челебі Акая" - Сейтяг'яєв, Н. (Слово і Час, 2017)
У статті розглядаються особливості нового рукопису “Історії Челебі Акая”, виявленого в Бібліотеці раритетних творів Стамбульського університету 2014 р. Новий рукопис звірено з чотирма відомими списками історичного твору Челебі Акая, які зберігаються в Бахчисараї, Києві, Санкт-Петербурзі та Каїрі. До звірки залучені також три стамбульські списки “Семи планет” Мухаммеда Різи та унікальний рукопис ‘"Умдет аль-ахбар” Абдульгаффара Киримі. У ході дослідження з'ясовано час написання твору (1754) й ім'я автора (Абдуррахман б. Мухаммед аль- Хапьветі), встановлено дві відомі нині авторські редакції цього твору.