Фізичні передумови побудови математичних моделей електричного опору плазмоерозійних навантажень - Шидловська, Н.А.; Захарченко, С.М.; Черкаський, О.П. (Технічна електродинаміка, 2017)
Розглянуто особливості впливу фізичних процесів, що відбуваються при протіканні імпульсних електричних струмів у багатоканальних плазмоерозійних навантаженнях, на форму струмів та на вигляд параметричної і нелінійної залежностей еквівалентного опору таких навантажень. Наведено порівняльний аналіз адекватності та сфер застосування параметричних і нелінійних моделей еквівалентного електричного опору плазмоерозійних навантажень. Показано, що урахування багатомодальності імпульсних струмів можливе лише при використанні параметричних та стохастично-параметричних моделей опору плазмоерозійних навантажень. Показано, що застосування параметричних моделей таких навантажень більш доцільно за умов великих значень та незначної зміни сталої часу перехідного процесу або періоду власних коливань кіл з ними.