Кубань: від української колонізації до її зросійщення. Спроба неупередженого аналізу - Коропатник, М. (Сiверянський лiтопис, 2019)
У статті, яка складається з трьох частин, розглядаються процеси колонізації Кубані українцями – козаками й селянами від кінця ХVІІІ до початку ХХ ст., соціально-економічні та суспільно-політичні обставини, що визначали переселенську політику російського царизму. Дається характеристика революційних подій 1917–1921 рр. на території краю, у т. ч. стосовно створення та діяльності Кубанської Народної Республіки, її зв'язків з УНР і Українською державою, подальшого розвитку ситуації в радянську та пострадянську добу.