Церковна політика гетьмана Івана Мазепи - Гейда, О. (Сiверянський лiтопис, 2019)
У статті на основі нововиявлених джерел проаналізовано політику гетьмана Івана Мазепи, спрямовану на відокремлення Київської митрополії з-під влади Московського патріарха та схарактеризовано комплекс заходів щодо укріплення її статусу та заснування в Батурині осідку митрополичого намісника Никодима.