Апаратно-програмний спосіб компенсації температурного дрейфа вихідного сигналу оптичного вимірювача концентрації метану - Вовна, О.В.; Зорі, А.А.; Лактіонов, І.С. (Технічна електродинаміка, 2017)
Досліджено процеси у розробленому оптичному вимірювачі концентрації метану. Виявлено, що додаткова похибка вимірювання концентрації метану, обумовлена зміною температури від + 5 до + 35°С, у (64÷142) рази перевищує регламентовану основну похибку, яка становить +/-02об.%. Розроблено та реалізовано апаратно-програмний спосіб компенсації температурного дрейфа вихідного сигналу вимірювача концентрації метану. Як термочутливий елемент у вимірювачі використано світлодіод вимірювального каналу, а як інформаційний сигнал – падіння напруги на ньому. Реалізація запропонованого апаратно-програмного способу дозволила досягти величини додаткової похибки вимірювання концентрації метану від зміни температури не більше основної.