Розробка комплексу для обробки води імпульсним бар'єрним розрядом - Божко, І.В.; Карлов, О.М.; Кондратенко, І.П.; Чарний, Д.В. (Технічна електродинаміка, 2017)
Розроблено комплекс для прямої обробки забрудненої води імпульсним бар’єрним розрядом, що складається з генератора імпульсів та розрядної камери. Генератор побудовано на принципах магнітного стискання імпульсів та використання в кінцевій ланці індуктивного накопичувача енергії, який комутується діодом з малим часом обривання зворотного струму. Генератор забезпечує короткі (~100 нс) високовольтні (до 30 кВ) імпульси з енергією до 0,3 Дж, які діють на поверхню води, що тече тонкою плівкою (≈0,15 мм) по поверхні внутрішнього електроду коаксійної розрядної камери. З метою отримання максимальної енергоефективності обробки води досліджено шляхи узгодження роботи всіх ланок комплексу. На основі аналізу втрат енергії при її передачі від зовнішнього джерела до навантаження встановлено, що основна їхня частина припадає на ланцюг з імпульсним трансформатором та кінцеву ланку генератора з розрядною камерою. При обробці водного розчину метиленової сині з початковою концентрацією 50 мг/л енергетичний вихід імпульсного бар’єрного розряду при 50 % розкладанні домішки досягав 75 г/квт•год, а енергоефективність комплексу в цілому – 22 г/квт•год.