Подорож російського посла Петра Толстого до Туреччини теренами Гетьманщини та Правобережжя в 1702 р.: дипломатичні прийоми, дорожні випадки, взаємини з Іваном Мазепою та Семеном Палієм - Станіславський, В. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
У статті автор аналізує ще не досліджену в історіографії поїздку російського посла до Османської імперії Петра Толстого українськими землями. Джерелом матеріалу є статейний список посла за 1702 р., який зберігається в Російському державному архіві давніх актів. Виходячи з потенціалу джерела, автор концентрує свою увагу на низці питань, які пов'язані з дипломатичними традиціями Української держави. Він порівнює матеріали поїздки П. Толстого з іншими відомими матеріалами про візити представників російської влади до гетьманів Івана Самойловича та Івана Мазепи: офіційні зустрічі на українських землях, запрошення на прийоми та зустрічі їх гетьманом і старшиною, бенкети, офіційні супроводи. Записи про поїздку П. Толстого також містять дані про зустріч і супровід посольства правобережним полковником Семеном Палієм; про купців, які брали участь у торгівлі з Туреччиною; про конфлікт посла з французом – підданим султана.