Дозвілля в повсякденному житті козацької старшини (на матеріалах мемуарної літератури першої половини ХVІІІ ст.) - Дзюба, О. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
У статті на підставі аналізу мемуарної літератури першої половини ХVІІІ ст., зокрема щоденників П. Апостола, Я. Марковича та М. Ханенка, аналізується дозвілля козацької старшини як одна з граней повсякденного життя. Виокремлюється культурно-просвітницька форма, спрямована на самовдосконалення людини, збагачення новими знаннями, розвиток естетичних уподобань. Це читання і збирання книг, обмін книгами, вивчення мов, захоплення музикою, відвідування опер та вистав, влаштування домашніх спектаклів. Поряд із цим мало місце і традиційне провадження вільного часу, таке як гра в карти, полювання, родинні та дружні застілля, що в цілому характерне для всіх верств тогочасного суспільства.