"Сюртук, бумага, молоко для больных". Забезпечення Харківського народного казенного училища та місцева спільнота 1798 р. - Маслійчук, В. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
У статті досліджується вплив забезпечення Харківського народного казенного училища на його функціонування. Аналіз одягу вихованців дозволяє простежити залучення училища до імперських проектів; закупівля продуктів харчування свідчить про сприяння нового замовника товарів, яким було училище, розвиткові міста та місцевого ринку; побутові речі вихованців та навчальні прилади засвідчують участь місцевих жителів у забезпеченні потреб училища. В контексті заявленої проблеми особливо прикметна роль майбутнього харківського міського голови купця Єгора Урюпіна, який продавав училищу необхідні навчальні засоби. Саме за його головування міське населення пожертвувало велику суму на відкриття в 1805 р. Харківського університету. Поява у місті нового великого навчального закладу вочевидь була для мешканців Харкова важливим економічним чинником. Дане дослідження сприяє розширенню наших увлень про пропозиції харківського ринку кінця XVIII ст. У підсумку робиться висновок про широке залучення мешканців передмістя та сусідніх населених пунктів до торгівлі, що сприяло створенню харківського мегаполісу.