Шевченкова ідея України і "Книги буття українського народу" М. Костомарова - Мовчанюк, В. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто головний твір Кирило-Мефодіївського братства “Книги буття українського народу” - відображення української духовної ситуації середини 1840-х років, квінтесенція української думки, наснаженої візією національного відродження. “Книги буття” - програмний маніфест Кирило-Мефодіївського братства, написаний М. Костомаровим під кінець 1846 р. На його ідеології відбилися дискусії у вузькому колі братчиків (Гулак, Білозерський, Шевченко), їх листування (зокрема, листи Куліша до Костомарова), а найбільше-літературні твори Шевченка і Куліша.