Інтимна лірика Лесі Українки та Олександра Олеся крізь співмірність приватного досвіду і художньої реконструкції - Романов, С. (Слово і Час, 2017)
У порівняльному контексті розглядається інтимна лірика чільних поетів раннього українського модернізму. Актуалізовано жіноче й чоловіче начало у формах сприйняття та реакції на світ, а отже, відмінностей та суперечностей, явлених творчим обдарованням. Леся Українка тяжіє до концептуалізації особистого досвіду посередництвом міфологічних універсалій, “перетоплюючи” в художніх образах пал свого великого серця й етос загальнолюдського обширу. Універсалізм Олеся іншого ґатунку: його особистий любовний досвід – наріжний камінь світоосягу людини, призначення якої не у стражданні, а в насолоді буттям. Відтак саме пошук щастя стає суттю й покликанням митця.