Пасинок Росії. Максиміліан Волошин у силовому полі катастроф початку ХХ ст. - Генералюк, Л. (Слово і Час, 2017)
У статті запропоновано трактування постаті М. Волошина у світлі його реакцій на визначальні історичні події початку XX ст. Рецепція ним культурного і суспільно-політичного життя Європи й Росії пов'язана зі світоглядними орієнтирами поета, художника, критика, з його відданістю гуманістичним європейським цінностям, а також зі специфікою саморецепції. Позиціонуючи себе як “європеєць” та “пасинок Росії”, М. Волошин дав широку й вичерпну оцінку катастрофам, які спіткали людство - від Першої світової війни до російського перевороту 1917 р. з його подальшим терором, голодом, захопленням територій. У публіцистичних статтях та поезії він висунув оригінальну концепцію російської історії, виклав провокативно-дискусійний погляд на цивілізаційні процеси.