Пісня про повстання Мартина Пушкаря на маргінесах фольклористики і літературознавства - Іваннікова, Л. (Слово і Час, 2017)
Автор статті зосереджує увагу на історії запису та публікації пісні про повстання М. Пушкаря проти І. Виговського 1658 р. Уперше її опублікував 1834 р. І. Срезневський в альманасі “Запорожская старина”. Очевидно, звідти її запозичив польський історик Л. Вшендобильський і опублікував 1851 р. латинкою з купюрами у своїй статті. В. Щурат републікує пісню 1920 р. й подає її як досі невідомий літературний твір. Із його статті пісня про Пушкаря мандрувала й мандрує в сучасні академічні та хрестоматійні видання давньої української літератури. Крім історіографії, автор статті порушує проблему автентичності текстів “Запорожской старины”.