Білково-нуклеїновий обмін в організмі прісноводних риб за дії йонів заліза - Рабченюк, О.О.; Бияк, В.Я.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З. (Гидробиологический журнал, 2017)
Представлено результати дослідження впливу йонів трьохвалентного заліза на вміст нуклеїнових кислот і білків, а також їх метаболічну активність у тканинах коропа та щуки. Показано, що йони металу в кількості 2 та 5 ГДК призводять до зміни вмісту та метаболічної активності досліджуваних макромолекул у печінці і м’язах риб. Розглядаються механізми біохімічної адаптації риб до дії йонів важких металів.