Адаптивний потенціал рапани різного віку, статі та розмірів - Топтіков, В.А.; Ковтун, О.О.; Алєксєєва, Т.Г.; Тоцький, В.М. (Гидробиологический журнал, 2017)
Метою дослідження було експериментальне визначення залежності адаптивного потенціалу рапани від розмірів, віку і статі. Адаптивні можливості молюсків вивчали за часом виживання в умовах безводного середовища. Проведені дослідження підтвердили зв'язок адаптивних спроможностей статевозрілих особин рапани з їхніми лінійно-масовими розмірами, віком та статтю: більш витривалими були дрібні особини, молодь молюсків більш чутлива до несприятливих умов. В умовах експерименту менша виживаність властива самцям.