Гідроекологічні проблеми Куяльницького лиману та шляхи їх вирішення - Лобода, Н.С.; Гриб, О.М. (Гидробиологический журнал, 2017)
Показано, що основним чинником нищівної трансформації гідроекосистеми Куяльницького лиману є загальне зневоднення його водозбору у результаті посилення посушливості клімату і водогосподарської діяльності. Антропогенний вплив на складові екосистеми поставив під загрозу бальнеологічну цінність лиману. У роботі розглянуті можливі шляхи стабілізації екосистеми через відновлення природного стоку річок та поповнення морськими водами Одеської затоки.