Оцінка впливу підвищених концентрацій сполук азоту на різноманіття фітопланктону ставів дендропарку "Олександрія" (м. Біла Церква, Україна) - Щербак, В.І.; Кравцова, О.В.; Лінчук, М.І. (Гидробиологический журнал, 2017)
Встановлено, що на сучасному етапі функціонування фітопланктон каскаду ставів включає 108 видів (121 ввт) водоростей з 7 відділів, які розвиваються під впливом високої концентрації неорганічного азоту. Основу флористичного спектру формують представники Euglenophyta, Chlorophyta і Bacillariophyta. Досліджені водойми характеризуються низьким видовим різноманіттям, домінуванням евгленових і зелених водоростей. За сапробіологічною характеристикою індикаторних видів водойми належать до класу «слабо забруднених», в них переважають планктонні, планктонно-бентосні, евритермні та індиферентні по відношенню до галобності та рН види. Встановлено достовірні кореляційні зв'язки між концентрацією у воді амонійного азоту і біомасою фітопланктону, а також між перманганатною окиснюваністю і його чисельністю.