Перша державно-літературна декларація Руси-України: до 980-ліття написання "Слова про Закон і Благодать" Іларіона - Сліпушко, О. (Слово і Час, 2017)
У статті проаналізовано проблему постання декларації-проповіді доби українського Середньовіччя “Слова про Закон і Благодать” Іларіона. На основі аналізу літописних статей доведено, що найімовірнішою датою написання твору є 1037 рік. Акцентовано увагу на головних ідеях твору, зокрема його європейській спрямованості, відкриттях Іларіона в галузях філософії та суспільного мислення. Визначено статус твору як першої політичної та літературно-культурної декларації Києворуської держави.