Аксіологічні домінанти наукового світогляду професора Романа Гром'яка - Лановик, М.; Лановик, З. (Слово і Час, 2017)
У статті на основі аналізу літературознавчих праць професора Р. Гром’яка окреслюються аксіологічні параметри його наукового світогляду. Основна увага звернена на царину естетики, зокрема на шкалу цінностей у літературі, мистецтві та культурі загалом, а також такі поняття як відповідальність критика, свобода вибору, професіоналізм, гуманізм, що були основними для вченого. Засадничі постулати його наукових переконань розглянуті в контекстах радянської та пострадянської наукових парадигм.