Літературний псалом: Сергій Жадан - Гаврилюк, Н. (Слово і Час, 2017)
У статті аналізується цикл “Псалми для автокефальної Богородиці” Сергія Жадана. Визначено і згруповано біблійні алюзії у віршах циклу. Встановлено, що цикл можна трактувати як варіацію псалма, бо авторський текст далекий від поетики канонічних псалмів. Біблійний текст у автора є лиш імпульсом для творення власного тексту, тільки підтекстом для власного твору. Досліджувано також метричні та ритмічні параметри циклу.