Формування симбіотичних систем і білковий склад коренів сої, інокульованої штамами Bradyrhizobium japonicum, за різного водозабезпечення - Маменко, П.М. (Физиология растений и генетика, 2014)
Досліджували особливості білкових профілів коренів сої під впливом різних рівнів водозабезпечення та інокуляції насіння штамами з контрастними симбіотичними властивостями. Показано, що незалежно від активності штамуінокулянта обробка насіння ризобіями знижувала негативний вплив дефіциту вологи на формування симбіотичних систем. Відмічено, що за умов оптимального водозабезпечення у коренях сої, інфікованої активними й неактивними ризобіями, синтезуються поліпептиди з молекулярними масами 50, 60, 90 та 140 кД, які утворюються також в неінокульованих рослинах під впливом посухи. Отримані результати підтвердили припущення про подібність реакцій рослин на дію стресу та важливість інокуляції в підвищенні стійкості бобових до несприятливих чинників довкілля.