Накопичення важких металів та перебіг вільнорадикальних реакцій в асиміляційних органах деревних рослин в умовах забруднення - Гришко, В.М.; Зубровська, О.М. (Физиология растений и генетика, 2015)
У результаті визначення рівня й темпів акумуляції Zn, Ni, Pb i Cd у деревних рослин в умовах різного рівня забруднення їх види розділено на дві групи: з акумуляційним потенціалом, що перевищував фоновий рівень у 10 разів (Populus bolleana, P. italica, Picea pungens, Sorbus aucuparia), та ті, фоновий рівень для яких був перевищений від 5 до 10 разів (Acer negundo, Aesculus hippocastanum, Betula pendula, Tilia cordata). Показано, що на початку морфогенезу листків найвищий вміст первинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів був у A. negundo і S. aucuparia. Найістотніше кількість вторинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів (більш як у 2,5 раза) зростала в B. pendula, Ae. hippocastanum, Picea pungens і, як правило, узгоджувалась із темпами накопичення важких металів.