В. Домонтович та В. Набоков крізь призму "окулярів": текст - інтертекст - метатекст - Городнюк, Н. (Слово і Час, 2017)
У статті досліджено семіотику окулярів у модерністському романі В. Домонтовича й В. Набокова. З’ясовано, що окуляри у творчості митців-модерністів демонструють високий семіотичний статус, особливу естетичну напругу смислового поля та вагомий асоціативний потенціал, постаючи знаком самоусвідомлення культури, символом “спеціального” бачення. Окреслено шлях від окулярів як характерологічної чи психологічної деталі та маркера світогляду до знака метатекстуальності, вказівки, що реалізує авторську оцінку текстотворення і творчих принципів у цілому.