Ростові процеси томатів (Lycopersicon esculentum Mill.) незахищеного ґрунту за регуляції активності фітохромів у розсаді - Щоголєв, А.С.; Жмурко, В.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
У польових дослідах вивчали динаміку росту стебел у висоту, числа і площі листків рослин томатів ранньостиглого сорту Кременчуцький та пізньостиглого Асе 55 vf, вирощених із розсади. Активність фітохромів у розсаді попередньо регулювали червоним світлом (ЧС, 660 нм), дальнім червоним світлом (ДЧС, 730 нм) та їх комбінацією (ЧС + ДЧС). Встановлено, що досліджені ростові процеси змінювалися залежно від довжини хвилі застосованого світла. Реакція сортів томатів різних строків дозрівання на регуляцію активності фітохромів була різною. Зроблено припущення, що ростові процеси у томатів незахищеного ґрунту підлягають фітохромному контролю, який реалізується через фотоконверсію фітохромів під дією опромінення, а реакція рослин досліджених сортів на нього пов’язана з генотипними відмінностями між рослинами за здатністю синтезувати різні види фітохромів.