Цитогенетичні особливості трансгенних рослин пшениці, отриманих за Agrobacterium-опосередкованої трансформації - Воронова, С.С.; Дубровна, О.В.; Бавол, А.В. (Физиология растений и генетика, 2015)
Досліджено цитогенетичні особливості трансгенних рослин пшениці, отриманих методом Agrobacterium-опосередкованої трансформації клітин із використанням калюсних культур сорту Зимоярка, що мають високий морфогенетичний потенціал. Трансгенні рослини-регенеранти, отримані з 12 ліній (57 %), були каріотипічно нормальними (2 n = 6х = 42) без видимих хромосомних аберацій; серед регенерантів 9 ліній (43 %) встановлено хромосомну мінливість, яка виявлялася анеуплоїдією та структурними змінами хромосом. За числом хромосом різнилися рослини, регенеровані з клітин однієї й тієї ж калюсної лінії. Найпоширенішою серед хромосомних відхилень у трансгенних рослин пшениці була анеуплоїдія. Змін рівня плоїдності рослин не зафіксовано.