Омани Сходу в паломницькій перспективі Мелетія Смотрицького (за матеріалами трактату "Apologia peregrinatiey do kraiow wschodnich", 1628) - Ісіченко, І. (Слово і Час, 2017)
Твір Мелетія Смотрицького “Apologia” (1628) розглянуто як етапну подію в розвитку української барокової прози. Його жанрова природа визначена взаємодією апологетичного трактату й паломницьких записок. Опис розчарувань, пережитих автором під час паломництва на елліністичний Схід, трансформується у відкриття динаміки духовного зростання у вимірах власної життєвої дороги. Цей шлях уходить у художню свідомість автора як архетипна модель подолання оман і зустрічі з Христом – “дорогою, і правдою, і життям” (Ін. 14:6).