Пригоди бурсаків: подорож через два століття (повісті В. Чапленка "Пиворіз" та В. Таля "Незвичайні пригоди бурсаків") - Новик, О. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто особливості творення образів бурсаків у творах українських письменників ХХ ст. В. Чапленка та В.Таля. Наголошено на романтизації бурсаків. “Пиворіз” В. Чапленка та “Незвичайні пригоди бурсаків” В.Таля є колоритним відтворенням барокової епохи саме через зображення пригод мандрівних дяків. Тексти об'єднані інтересом до життя бурсаків, хоча й в різних ракурсах.