Трагедія Голодомору у творчості Миколи Руденка - Логвиненко, Ю. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто творчість М. Руденка, який одним із перших в підсовєтській українській літературі окреслив тему штучно створеного голоду в Україні з називанням його причин і наслідків. Задум письменника – показати, що 1930-ті роки – час, коли комуністична партія нищила український народ фізично – голодом; нищенню підлягали мова, мораль, віра, національна символіка, а натомість пропонувалася новостворена марксистсько-ленінська антигуманна ідеологія.