Інтенціональність літературного твору: ціннісний синтез у катастрофічному контексті - Маринчак, В. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто інтенціональність літературного твору як мотивоване конституювання всього, що постає в художній свідомості, – предметності, явищ, цілого художнього світу. Особливу увагу приділено модусу інтенціональності, що постає мотиваційним чинником спрямування свідомості автора і його потенційного реципієнта, а також фактором конституювання поетичного універсуму. На матеріалі творів В. Стуса, які зіставляються з поезіями Р.-М. Рільке і Б. Пастернака, розкривається сутність модусу “бентежності, що вивищує” (об’єктом вивищення постають погляд, позиція, дія тощо). Він визначає як звернення до певної теми чи проблематики (головно катастрофічної), так і, зрештою, як синтез аксіологічно значущої відповіді на виклики катастрофічності буття. Так простежується здійснення ціннісного синтезу в катастрофічному контексті.